Η Ελλάδα και οι Δότριες χώρες μοιράζονται τις ίδιες αξίες και ιδανικά, καθώς και οι τέσσερις δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στις προκλήσεις της εποχής μας και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα: την ανάγκη για βιώσιμη χρήση των φυσικών μας πόρων, για ειρήνευση, ασφάλεια και σταθερότητα. Όλες οι χώρες μοιράζονται το όραμα να δουλέψουν μαζί για μια πράσινη, ανταγωνιστική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη—όπως, άλλωστε, δηλώνει και το μήνυμα των EEA Grants 2014–2021.
Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU), οι χώρες-δικαιούχοι διαθέτουν το ποσοστό του 2% επί του συνολικού προϋπολογισμού του ΧΜ ΕΟΧ 2014–2021, προκειμένου να συσταθεί ένα ταμείο που θα ενισχύει τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις δότριες χώρες και στις χώρες-δικαιούχους. Σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας, το ποσό για το Ταμείο Διμερών Σχέσεων ανέρχεται στα 4.155.000€ και χρηματοδοτείται κατά 100% από τα EEA Grants 2014–2021.
Το Ταμείο Διμερών Σχέσεων συνιστά μια ευέλικτη χρηματοδοτική πηγή που υποστηρίζει πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσκοπούν στην ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στην Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία (δότριες χώρες) και στην Ελλάδα ως δικαιούχο κράτος. Με αυτό τον τρόπο ενδυναμώνεται η στρατηγική συνεργασία, η δικτύωση και η ανταλλαγή γνώσης ανάμεσα στους φορείς των χωρών αυτών.
Οι πρωτοβουλίες μπορούν να υλοποιηθούν είτε στο πλαίσιο Προγραμμάτων που συμφωνούνται στο Μνημόνιο Συνεργασίας, και είναι αντικείμενο διαχείρισης των ελληνικών αρχών, είτε μέσα από πρωτοβουλίες που λαμβάνονται εκτός του πλαισίου των Προγραμμάτων, υπεύθυνο για τις οποίες είναι το Εθνικό Σημείο Επαφής (ΕΣΕ). Το ΕΣΕ διαχειρίζεται, επίσης, τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τα Προγράμματα που συνάπτουν συμβάσεις απευθείας με το Γραφείο Χρηματοδοτικού (FMC/FMO) και είναι επιφορτισμένο με την ευθύνη της υλοποίησης, του ελέγχου και της παρακολούθησης του Ταμείου Διμερών Σχέσεων στο σύνολό του.
Η Μεικτή Επιτροπή για το Ταμείο Διμερών Σχέσεων (Joint Committee for the Bilateral Funds 2014–2021 | JCBF), συστάθηκε σύμφωνα με τον «Κανονισμό για την εφαρμογή του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ των ετών 2014-2021» (άρθρο 4.2) και το κανονιστικό κείμενο του Bilateral Guideline (άρθρο 3.2.1) και έχεις τις εξής αρμοδιότητες:
(α) τη διαβούλευση για τα ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, την εξέταση των πρωτοβουλιών και την επίβλεψη της συνολικής διαδικασίας, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι ενίσχυσης των διμερών σχέσεων
(β) την υιοθέτηση του Σχεδίου Εργασίας (Work Plan) του Ταμείου σχετικά με τις διμερείς σχέσεις που αποτελούν αντικείμενο συζήτησης κατά τη διεξαγωγή της Ετήσιας Συνάντησης (annual meeting), και
(γ) την κατανομή των διμερών χορηγήσεων σε προγράμματα διμερούς ενδιαφέροντος.
Τέλος, το Ταμείο Διμερών Σχέσεων χρηματοδοτεί διμερείς πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν στην επίτευξη των εξής σκοπών: (α) μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, και (2) ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των Δότριων χωρών και των Δικαιούχων, μέσα από τη χρηματοδότηση τομέων ιδιαίτερης προτεραιότητας (όπως καθορίζονται στον Κανονισμό και στο Μνημόνιο Συνεργασίας):
- καινοτομία, έρευνα, εκπαίδευση και ανταγωνιστικότητα
- κοινωνική ενσωμάτωση, απασχόληση των νέων και μείωση της φτώχειας
- περιβάλλον, ενέργεια, κλιματική αλλαγή και οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα
- πολιτισμός, κοινωνία των πολιτών, χρηστή διακυβέρνηση, θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες, και
- δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις.
Υλοποιήστε την ιδέα σας στο πλαίσιο τoυ Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ
Βρείτε έναν εταίρο για να υλοποιήσετε την ιδέα του project σας: Πώς μπορείτε να διευκολυνθείτε για την πραγματοποίηση ενός διμερούς διαδικτυακού matchmaking
Θεμελιώδης σκοπός του ΧΜ ΕΟΧ είναι να ενδυναμώνει τη συνεργασία και τις σχέσεις μεταξύ των δότριων χωρών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία) και των ωφελούμενων χωρών. Η ενθάρρυνση και υποστήριξη στην ανάπτυξη συνεργειών αποτελεί συστατικό μέρος της συνδρομής των ΕΕΑ Grants.
Ωστόσο, το να βρεθεί ο κατάλληλος εταίρος για το δικό σας project μπορεί να είναι μια πρόκληση που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε στην εποχή του covid19. Η σημερινή επικοινωνιακή πραγματικότητα έχει μεταφέρει τη διά ζώσης δημιουργία διμερών σχέσεων σε matchmaking διαδικτυακές πρωτοβουλίες διαπερνώντας όλες τις χώρες του XM ΕΟΧ.
Το παρόν άρθρο συγκεντρώνει κάποιες από τις πηγές που είναι στον τρέχοντα χρόνο διαθέσιμες, προκειμένου να σας βοηθήσει σε μια διαδικασία διμερούς, διαδικτυακού matchmaking.
Ελάτε σε επαφή με τους Εταίρους Προγράμματος από τις δότριες χώρες
Οι Εταίροι προγράμματος από τις δότριες χώρες μπορούν να σας βοηθήσουν στο να βρείτε τον κατάλληλο συνεργάτη για την υλοποίηση της επιχειρηματικής σας ιδέας. Σε αυτό τον υπερσύνδεσμο θα βρείτε έναν κατάλογο από φορείς, οι οποίοι λειτουργούν ως εταίροι προγράμματος προερχόμενοι από τις δότριες χώρες, καθώς και θεματικές περιοχές δράσεων, ιστότοπους και στοιχεία επικοινωνίας αρμοδίων.
Ο κατάλληλος για εσάς συνεργάτης βρίσκεται μόνο ένα κλικ μακριά.