EEA Grants 2014-2021
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

«Κλείνοντας» την περίοδο 2014-2021

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025

Καθώς η τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδος των EEA Grants έχει ολοκληρωθεί, τα έργα γιορτάζουν τις δράσεις και τα αποτελέσματά τους.

Συμμετέχουμε σε αυτές με χαρά, μια χαρά που προκύπτει όχι μόνο από τα μετρήσιμα αποτελέσματα της υλοποίησης (όπως οι δείκτες) αλλά από τα οφέλη στους ανθρώπους που τα έργα αυτά άγγιξαν: ευπαθείς ομάδες, επιστήμονες του πεδίου, υπάλληλους υπηρεσιών, τεχνίτες ξεχασμένων τεχνουργημάτων-ορόσημων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πάνω από όλα γιορτάζουμε τη συνεργασία, ως την αρετή που διαφυλάσσει πάντα την ανθρωπινότητά μας.


Η ομάδα τού Εθνɩκού Σημείου Επαφής
 #WeCanBecomeMore

Άσυλο και Μετανάστευση: Ενίσχυση εθνικών συστημάτων ασύλου και μετανάστευσης

Το πρόγραμμα προσέφερε νέα πνοή ζωής σε ευπαθείς ομάδες, σε νέες γυναίκες, σε παιδιά – σε ανθρώπους τού πεδίου (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλεύτριες, βρεφονηπιοκόμοι, διοικητικοί υπάλληλοι, νομικοί). Στις ίδιες τις υπηρεσίες, αφού στα στελέχη δόθηκε η δυνατότητα να βελτιώσουν και να αναδείξουν τις δυνατότητές τους μέσα από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων, εκπαιδευτικές δράσεις και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τις δότριες χώρες.


Στις 12 και 13 Φεβρουαρίου γιορτάζει την ολοκλήρωσή του φέρνοντας κοντά εμπλεκόμενους/ες από κάθε πτυχή υλοποίησής του: Εκπρόσωποι από τη νορβηγική κυβέρνηση και πρεσβεία, το Γραφείο Χρηματοδοτικού Μηχανισμού (FMO), την ελληνική πολιτική ηγεσία, φορείς τής ελληνικής κυβέρνησης, ανθρώπους που δούλεψαν με ή για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, τις νεαρές μητέρες με μωρά, παιδιά μετανάστες, που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία.

Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη σε μια «εσωτερική» συζήτηση ανάμεσα στον Διαχειριστή τού Προγράμματος, την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΥΔΕΑΠ) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των εκπροσώπων από το Γραφείο τού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού και του Εθνικού Σημείου Επαφής. Σε αυτό το κλίμα, θα γίνει η παρουσίαση των έργων που υλοποιήθηκαν και θα συνομιλήσουμε για την εμπειρία που συν-δημιουργήσαμε και τα μαθήματα που πήραμε κοιτάζοντας μπροστά, στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο των Grants.

Η δεύτερη μέρα είναι ένας πραγματικός εορτασμός, μια εκδήλωση που αποτυπώνει τη μεθοδικότητα, την αρτιότητα στην οργάνωση, τις εναργές ιδέες όλων των εμπλεκομένων. Αρετές που οι Υπηρεσίες (ΔΠ και φορείς υλοποίησης) «μοίρασαν» μέσα από αυτό το πρόγραμμα και τα έργα του, σε εθνικό αλλά και διευρωπαϊκό επίπεδο έχοντας ως αρωγούς εταίρους από τις δότριες χώρες: ομιλίες εκπροσώπων από την Ελλάδα και τη Νορβηγία, ιστορίες ωφελουμένων, ανταλλαγή εμπειριών. Στο κλείσιμό της θα γιορτάσουμε μαζί με τα παιδιά από τη χορωδία του γυμνάσιου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας. Στο σχολείο αυτό φοιτούν μαθητές (πρόσφυγες, παιδιά από δομές, παιδιά μεταναστών) που προέρχονται από 25 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο. Θα έχουμε τη χαρά να μας παρουσιάσουν 4 τραγούδια που σχετίζονται με το θέμα της μετανάστευσης θυμίζοντάς μας πώς η δύναμη της μουσικής ενώνει τους ανθρώπους.

Πότε: 13 Φεβρουαρίου, 10.00–14.30

Πού: Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή


Ξυλοναυπηγική κληρονομιά και επιχειρηματικότητα:

Ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας

«Ο καραβομαραγκός βάζει ένα κουτάκι μέσα, με την ψυχή τού καϊκιού. Έχει ψυχή, πονάει. Είναι ζωντανό κα μαζί του πονάς κ εσύ. Αφομοιώνεσαι, γίνεσαι μέρος δικό του κ αυτό μέρος δικό σου. Και μόνο έτσι συνεργάζεσαι και δουλεύεις. Είναι αυτό το κουτάκι με την ψυχή που έχει μέσα».
Τα ξύλινα σκάφη αποτελούν αναπόσπαστο μέρος τού τοπίου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, αναγνωρισμένα και στους Εθνικούς Καταλόγους Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς τόσο της Ελλάδας όσο και της Νορβηγίας. Με αφετηρία τη μεγάλη τους παράδοση στην ξυλοναυπηγική, η Ελλάδα και η Νορβηγία είναι σήμερα δύο από τις ισχυρότερες ναυτικές δυνάμεις στον κόσμο.


Στην Ελλάδα, η μείωση των επαγγελματικών αδειών των ψαράδων ώστε να προστατευθεί το απόθεμα των αλιευμάτων οδήγησε στην αδιανόητη επιδότηση της ολικής καταστροφής των καϊκιών. «Μαζί με τα σκαριά που σπάνε, χάνουμε κάτι ακόμη πολυτιμότερο. Τη γνώση των καραβομαραγκών οι οποίοι πλέον δεν έχουν πελατεία, καθώς επικρατεί το πλαστικό έναντι του ξύλου που θέλει τέχνη και συντήρηση. Για αιώνες η πατρίδα μας στήριξε τη ναυτοσύνη της στα άξια χέρια τους. Τώρα όμως δεν βρίσκει πια κανείς καλούς τεχνίτες ούτε για καλαφάτισμα», διαβάζουμε σε άρθρο τής Μαργαρίτας Πουρνάρα στην Καθημερινή.

Θυμάμαι τα τρεχαντήρια…

Η πρωτοβουλία «Ξυλοναυπηγική Κληρονομιά και Επιχειρηματικότητα: Ένας Εποικοδομητικός Διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας» αποτελεί ένα πρωτοποριακό διμερές πολιτιστικό έργο που υλοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση των EEA Grants. Το έργο στόχευε στην ενίσχυση της πολιτιστικής επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της διατήρησης της παραδοσιακής τέχνης της ξυλοναυπηγικής σε Ελλάδα και Νορβηγία προβάλλοντας τη σημασία της ως ενός ζωντανού και δυναμικού στοιχείου ναυτικής πολιτιστικής κληρονομιάς και των δύο χωρών. Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια, στη Σύρο στις 12–14 Δεκεμβρίου 2024 και στο Norheimsund και το Bergen στις 20–21 Ιανουαρίου 2025 προσελκύοντας ξυλοναυπηγούς, εκπρόσωπους της τοπικής κοινότητας, της ναυτικής βιομηχανίας και υποστηρικτές της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίοι συμμετείχαν σε έναν διάλογο γνώσεων και δεξιοτήτων. Το έργο γιορτάζει την ολοκλήρωσή του με τη διοργάνωση συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθήνας.

“Lars A. Oma, Hardanger Maritime Center”

Μετάβαση στο περιεχόμενο