EEA Grants 2014-2021
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

«Κλείνοντας» την περίοδο 2014-2021

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025

Οι προκλήσεις στον τομέα της παιδικής προστασίας είναι πολλές, αλλά η λύση είναι μία: συνεργασία, εκσυγχρονισμός και ευαισθητοποίηση. Η δημιουργία ενός συνεκτικού δικτύου φροντίδας για τα παιδιά – είτε βρίσκονται σε ιδρύματα είτε σε συνθήκες αστεγίας είτε είναι θύματα βίας – είναι ευθύνη της πολιτείας αλλά και της κοινωνίας. 

Το σύστημα παιδικής φροντίδας πρέπει να μετατοπιστεί από την ιδρυματική φροντίδα σε κοινοτικές υπηρεσίες που προσφέρουν ένα οικογενειακό περιβάλλον.


Μπορούμε να γίνουμε μέρος αυτής της αλλαγής. Με τον τρόπο και τις δυνατότητές μας. Με αγάπη.


Γιατί κάθε παιδί αξίζει μια αγκαλιά μέσα στο φως.
Όλοι και όλες μας αξίζουμε μια τέτοια αγκαλιά.


Η ομάδα τού Εθνɩκού Σημείου Επαφής
 #WeCanBecomeMore

Συστημικές αλλαγές στην παιδική προστασία

Περισσότερα από 1.470 παιδιά περιμένουν ακόμα σε ιδρύματα στην Ελλάδα. Από αυτά τα παιδιά, το 82% είναι μεγαλύτερα των 6 ετών. Οι δύο στρατηγικοί στόχοι Συνηγορίας των Παιδικών Χωριών SOS αποτέλεσαν σταθμό και επηρέασαν περισσότερα από 3.000 παιδιά που ζουν σε Ιδρύματα, καθώς και εκατοντάδες παιδιά και οικογένειες –θετές, ανάδοχες, βιολογικές– εκσυγχρονίζοντας σημαντικά τον τομέα της παιδικής προστασίας στην Ελλάδα.

Στήριξη και προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας

Στην Ελλάδα, στην καθημερινή πρακτική στήριξης γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας (ΕΒ) και των παιδιών τους, παρατηρούνται ελλείψεις συντονισμού και δικτύωσης των αρμόδιων φορέων, έλλειψη κοινού πρωτοκόλλου αντιμετώπισης περιστατικών, εκπαίδευσης επαγγελματιών κ.ά. Στην αντιμετώπιση της ΕΒ εμπλέκονται πολλά συστήματα που δρουν διαδοχικά, χωρίς διασύνδεση και ενεργοποιούνται μόνο κατόπιν συγκεκριμένων ενεργειών τού θύματος.

Σχολεία για όλους – Συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία

Ένα καινοτόμο, εθνικό, τριετές πρόγραμμα, με στόχο την ενίσχυση του σχολικού
δημοκρατικού πολιτισμού.

Προσέφερε επιστημονική επιμόρφωση και διαρκή
υποστήριξη σε διευθυντές, διευθύντριες, εκπαιδευτικούς σχολείων και γονείς για
θέματα που αφορούν τη δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη, τη συμπερίληψη στο
εκπαιδευτικό περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

To Mobile School ταξιδεύει…

…σε παιδιά Ρομά που ζουν και εργάζονται στον δρόμο, που δεν εντάσσονται στις σχολικές κοινότητες ή τείνουν να εγκαταλείπουν το σχολείο σε πρώιμη ηλικία. Το
Mobile School είναι μια ορθογώνια παραλληλεπίπεδη τροχήλατη κατασκευή από πτυσσόμενους μαυροπίνακες με μέγιστο πλάτος τα 6m. Σε αυτή τοποθετούνται panels εκπαιδευτικού περιεχομένου και συζητήσεων για τη διαφορετικότητα, την προσωπική υγιεινή κ.ά., που ανέρχονται συνολικά σε περισσότερα από 300.

HOUSE2: Μια δομή παιδικής προστασίας

Ένας ξενώνας για παιδιά, που ιδρύθηκε το 2020 στοχεύοντας να δώσει ένα «δεύτερο σπίτι» στους πιο ευάλωτους από τους ευάλωτους: σε μικρά παιδιά και ανήλικες μητέρες με τα μωρά τους. Τα παιδιά τού HOUSE2 έχουν κάπου το πρώτο σπίτι τους, ένα σπίτι που αναγκάστηκαν να αφήσουν ή ένα σπίτι στο οποίο ελπίζουν σύντομα ναπάνε, γι’ αυτό και το HOUSE2 είναι το Σπίτι 2

Ενισχύοντας το περιβάλλον προστασίας των ασυνόδευτων και χωρισμένων από την οικογένειά τους παιδιών

Οι επαγγελματίες παιδικής προστασίας τής Κινητής Μονάδας τού Streetwork τής ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη εργάζονται στην πρώτη γραμμή πραγματοποιώντας καθημερινές παρεμβάσεις και δράσεις προσέγγισης της κοινότητας ομοεθνών των παιδιών στον αστικό ιστό της πόλης. Πολλές είναι οι φορές που η Κινητή Μονάδα πραγματοποιεί τέτοιου είδους παρεμβάσεις και σε περιοχές εκτός Θεσσαλονίκης αλλά και άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο