A Step Forward – Ανοικτό Κέντρο Διαμονής για γυναίκες και μητέρες αιτούσες άσυλο και τα παιδιά τους

Διαδικτυακή παρουσίαση του έργου

Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, παρουσίασαν το έργο «Ένα Βήμα Μπροστά – A Step Forward», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Άσυλο και Μετανάστευση” και χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants) για την Ελλάδα, με Διαχειριστή επιχορήγησης τη ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με τη HumanRights360.
Το έργο “A Step Forward” στοχεύει στη λειτουργία ενός Ανοικτού Κέντρου Διαμονής για τη μεσοπρόθεσμη φιλοξενία ευάλωτων γυναικών αιτούντων άσυλο και των παιδιών τους, με εξατομικευμένη προσέγγιση στην παροχή υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης της αίτησης ασύλου. Ο απώτερος σκοπός του έργου είναι να προστατεύσει και να υποστηρίξει τους δικαιούχους κατά την περίοδο της αίτησης ασύλου, διασφαλίζοντας ποιοτικά πρότυπα στέγασης και όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες που μπορεί να χρειαστούν, όπως ψυχοκοινωνική υποστήριξη, νομική συμβουλευτική, ψυχαγωγικές δραστηριότητες, υγειονομική περίθαλψη, διατροφή, ασφάλεια και υγιεινή. Η δράση πραγματοποιείται σε κτίριο των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου βρίσκεται και ένας μεγάλος αριθμός αστέγων, αλλά και ο μεγαλύτερος αριθμός απαραίτητων υπηρεσιών για τους επωφελούμενους. Το Κέντρο λειτουργεί όλο το 24ωρο καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, προκειμένου να παρέχει ποιοτικές συνθήκες υποδοχής και υποστηρικτικές υπηρεσίες σε καθημερινή βάση. Μέσα από τη δημιουργία 44 θέσεων διαμονής, θα υποστηριχθούν συνολικά 175 ευάλωτες γυναίκες αιτούσες άσυλο και τα παιδιά τους. Το σύστημα παραπομπής θεσπίζεται σύμφωνα με το εθνικό πλαίσιο για την Υποδοχή και το Άσυλο.


Τη διαδικτυακή παρουσίαση προλόγισε η κ. Χαρά Τζιουβάρα, Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, η οποία τόνισε «Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά και το χρόνο αναμονής εξέτασης της αίτησής τους, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ένταξη και η προστασία των πιο ευάλωτων εντός του αστικού ιστού, με εναλλακτικά μέτρα υποδοχής, είναι απαραίτητη». Επίσης, εκπροσωπώντας τις δότριες χώρες του ΕΟΧ (EEA Grants), ο κ. Frode Overland Andersen, Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, χαιρέτησε την παρουσίαση δηλώνοντας «Το σημαντικό έργο A Step Forward είναι απτή απόδειξη της βοήθειας των δωρητριών χωρών στην Ελλάδα και της βοήθειας των πιο ευάλωτων πολιτών της κοινωνίας. Πρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε τη βοήθειά μας σε εκείνους που μας χρειάζονται περισσότερο και εκείνους για τους οποίους προορίζεται το έργο. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας». Στην παρουσίαση απεύθυναν χαιρετισμό επίσης ο κ. Εμμανουήλ Λογοθέτης, Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, η κ. Μελίνα Δασκαλάκη, Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης μεταναστών και προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Χαρίλαος Φαλτσέτας, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΣΟΛ Crowe και Αναπληρωτής Διευθυντής Προγραμμάτων «Άσυλο και Μετανάστευση» και «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» στην Ελλάδα, EEA Grants, 2014 – 2021, και ο κ. Επαμεινώνδας Φαρμάκης, Συνιδρυτής, Γενικός Διευθυντής HumanRights360 και Διευθυντής Προγραμμάτων «Άσυλο και Μετανάστευση» και «Τοπική Ανάπτυξη και Μείωση της Φτώχειας» στην Ελλάδα, EEA Grants, 2014 – 2021.

Παρακολουθήστε την παρουσίαση του έργου

Το έργο “A Step Forward” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Άσυλο και Μετανάστευση”, με φορέα υλοποίησης τους Γιατρούς του Κόσμου. Το πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση”, ύψους 16,5 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EEA Grants) 2014 – 2021. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να συμβάλει στη διασφάλιση της νομικής προστασίας, υποστήριξη και φροντίδα για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο, με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά. Ο Διαχειριστής Επιχορήγησης για το Πρόγραμμα “Άσυλο και Μετανάστευση” στην Ελλάδα είναι η ΣΟΛ Crowe σε συνεργασία με την HumanRights360.

Περισσότερες πληροφορίες: https://www.asylumandmigration-eeagrants.gr

Αναζήτηση

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Πρόσφατη ενημέρωση

Μετάβαση στο περιεχόμενο