Η Ελλάδα αποτελεί το νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χώρου SCHENGHEN.
Συνεπεία της γεωγραφικής της θέσης, η χώρα μας υποδέχεται μέσω των ανατολικών θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων μεγάλο όγκο μεταναστευτικών / προσφυγικών ροών. Για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων και διαχείριση των υπηκόων τρίτων χωρών, έχουν ιδρυθεί Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στα νησιά Λέσβος, Κω, Χίος, Σάμος και Λέρος, καθώς και στην περιοχή του Έβρου.
Η Ελληνική Αστυνομία, πέραν των λοιπών αρμοδιοτήτων της, είναι επιφορτισμένη με τη διαχείριση των ατόμων, τα οποία εισέρχονται καθημερινά από τα ελληνικά σύνορα.
Για τον σκοπό αυτό, εξειδικευμένοι αστυνομικοί διενεργούν τις απαραίτητες διαδικασίες για την υποδοχή, την ταυτοποίηση και την υποβολή αιτημάτων ασύλου των μεταναστευτικών/προσφυγικών πληθυσμών. Η σύνθεση των μεικτών ροών, η οποία χαρακτηρίζεται από μεμονωμένα άτομα, οικογένειες αλλά και ασυνόδευτους ανήλικους, προερχόμενων από εμπόλεμες και υψηλού κινδύνου περιοχές, επιφορτίζει τα Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας με την υποχρέωση εντοπισμού και παροχής της απαραίτητης βοήθειας σε ευάλωτες ομάδες.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές ανάγκες που χαρακτηρίζουν τις ευάλωτες ομάδες, η ανάγκη για βελτίωση των ικανοτήτων των Στελεχών πρώτης γραμμής για καλύτερη την αναγνώριση και διαχείρισή τους είναι μείζονος σημασίας.
Η Δράση με τίτλο «Βελτίωση της ικανότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για αναγνώριση και διαχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων και ευάλωτων ομάδων» αποσκοπεί στην αρωγή των ασυνόδευτων ανηλίκων και λοιπών ευάλωτων μεταναστευτικών/προσφυγικών ομάδων που εισέρχονται στη χώρα. Μέσα από ένα πλαίσιο προγραμμάτων, το οποίο βασίζεται σε καινοτόμα τεχνολογικά και έντυπα εργαλεία, οι Αστυνομικοί θα εκπαιδευτούν σε πραγματικές συνθήκες (προσομοίωση), με σκοπό την αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων τους.
Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων